Pages

Saturday, 16 July 2016

Apa itu EMRS dalam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia?

EMRS
(EMERGENCY MEDICAL RESCUE SERVICES)

1. Diwujudkan dalam Jabatan Bomba bagi memberi perawatan KHUSUSNYA kepada ANGGOTA BOMBA ditempat operasi sekiranya mengalami kecederaan. Dan juga memberi perawatan kecemasan kepada mangsa orang AWAM sekiranya ada sebelum pihak AMBULAN datang. 
Semoga dengan perawatan awal yg kami berikan dpt membantu mengawal mangsa yg cedera dari menjadi lebih kritikal sementara ambulan sampai. Sekiranya ambulan ada kami akan serahkan kepada pihak berkenaan.
2. Kami TIDAK beroperasi utk menghantar pesakit ke hospital KECUALI mendapat arahan dari PUSAT GERAKAN OPERASI yg mana pihak Hospital memohon kami utk menghantar mangsa ke hospital disebabkan perkara yg tidak dapat dielakkan.
                  
3. Keluaran jentera EMRS ini adalah bersama Jentera pemadaman kami.
4. Walaupun anggota bomba kami terlatih dan melakukan tugasan mengikut SOP tidak dapat dinafikan kemalangan keatas anggota boleh terjadi. Dengan itu maka diwujudkan Pasukan EMRS ini. Dan kami juga berharap dengan perawatan kecemasan kepada mangsa yg ada ditempat kejadian dpt mengurangkan risiko dan memberi ruang yg lebih untuk mangsa diselamatkan dan diberi rawatan lanjut oleh Pihak Hospital.
** kepakaran anggota EMRS kami ada hadnya. Kami tidak mempunyai kepakaran khas seperti kakitangan Perubatan Hospital.

Kami cuba lakukan yang terbaik untuk masyarakat dan kami juga mempunyai SOP dan bidang kuasa yang terhad serta peraturan yg perlu kami patuhi.
Kami memerlukan sokongan dari masyarakat dalam menambahbaik perkhidmatan yg kami berikan. 
Diharap masyarakat memahami tugasan yg kami lakukan.
SUMBER -"ENCIK HAMIDI EMRS"

2 comments:

  1. Tahniah diatas usaha dan ibadah seharian anda. Semoga Allah merahmati usaha kalian. Bravo!!

    ReplyDelete
  2. Tahniah..kerja yang murni..menambahkan ibadah diri

    ReplyDelete